



Atlantic Marine Bird Cooperative - Roseate Tern Recovery Group Virtual Meeting, December 10 - 12, 2024 Agenda

(Agenda subject to change)

Day 1 - December 10: Atlantic Marine Bird Cooperative Session

<u>MEETING LINK (TEAMS) - DAY 1</u> General Session & Marine Spatial Planning WG Breakout (Note: Afternoon Community Science & Marine Bird Health AND Forage Fish + Seabird Colonies & Adjacent Waters (SCAW) breakouts have separate links below)

All times Eastern

See last page for helpful hints navigating Microsoft Teams

8:30 AM Introductions, Logistics, Meeting Objectives (Caleb)

(Type names/affiliations in chat, briefly go over Teams and Teams breakout rooms)

8:45 AM AMBC Overview & Website (Caleb)

9:00 AM AMBC Organization & Development (Caleb)

- Review new AMBC process for making science-based recommendations (5 min)
- AMBC priority species list need, audience, and 2nd call for subteam volunteers (15 min)
 - -Process suggestions (other successful examples)
- Call for 2024 partner project summaries & accomplishments (5 min)
- At-large Steering Committee Member Nominations (10 min)
- Other business (10 min)
 - -Interest in co-leading bycatch WG
 - 2025 venue

9:45 AM Leach's Storm-Petrel Conservation Plan for Eastern North America Presentation & Discussion (Sue Abbott & Linda Welch)

10:05 AM North American Waterbird Conservation Plan Revision Effort & potential AMBC engagement (Sara Schweitzer)

10:20 AM – BREAK (10 minutes)

10:30 AM World Seabird Union Update (Juliet Lamb)

10:45 AM Working Group Updates; Review of Team objectives & Full group input; Breakout Meeting Goals (~20min/ea)

- Community Science & Marine Bird Health
- Forage Fish + Seabird Colonies & Adjacent Waters (SCAW)
- Marine Spatial Planning

11:45 AM - LUNCH (60 minutes)





12:45 PM Working Group Break Out Meetings (Session 1) – Two concurrent breakouts

- Community Science & Marine Bird Health (click to connect to meeting)
- <u>Forage Fish + SCAW</u> (click to connect to meeting)

2:45 PM – BREAK (10 minutes)

2:55 PM Working Group Break Out Meetings (Session 2) – Single breakout

• Marine Spatial Planning – <u>Same link as main meeting</u> (see above or click here)

4:55 PM Working Group Report Outs & Discussion - 10 min / working group

- Community Science & Marine Bird Health
- Forage Fish + Seabird Colonies & Adjacent Waters (SCAW)
- Marine Spatial Planning

5:25 PM - END





Day 2 - December 11: General Presentations - AMBC & Roseate Tern

MEETING LINK (TEAMS) - DAY 2 General Presentations

8:30 AM Housekeeping – (Caleb & Alison)

(Type in names, affiliations, briefly go over Teams)

8:40 AM Health, Disease & Threats – Diann Prosser - session lead

- 8:40-8:55 Joanna Harvey Standardizing the response: Decision tools for robust marine bird mortality assessments
- 8:55-9:10 Diann Prosser Identifying the exposure and response of understudied waterbird species to Avian Influenza Viruses
- 9:10-9:25 Amber Litterer Assessing movement patterns of Brown Pelicans and American Oystercatchers in relation to areas of PFAS concentration
- 9:25-9:40 Iman Pakzad Evaluating the performance of machine learning approaches for estimating seabird bycatch in U.S. Atlantic pelagic longline fisheries
- 9:40-9:55 Liam Taylor Strengths and limitations of using participatory science data to characterize a wildlife mass mortality event
- 9:55-10:10 Section Q&A + Discussion

10:10 AM - BREAK (10 minutes)

10:25 AM Foraging Ecology, Diet & Prey – Michelle Staudinger - session lead

- 10:25-10:40 Gibson Rieger Foraging hotspot surveys reveal divergent prey patch characteristics used by sympatric breeding alcid species in coastal Newfoundland, Canada
- 10:40-10:55 Paul Spitzer A Long Term Synthesis: Long-term synthesis: Cumulative ecological studies of non-breeding Common Loons
- 10:55-11:10 Ruby Schweighardt Assessing diet change in endangered Roseate Terns (*Sterna dougallii*) and congenerics on Country Island, Nova Scotia
- 11:10-11:25 Evan Adams Multi-decadal changes in seabird and forage fish distributions in the Northwest Atlantic
- 11:25-11:40 Michelle Staudinger & Natasha Gownaris Multi-metric energetic analyses for seabird prey in the Northwest Atlantic
- 11:40-11:55 Section Q&A + Discussion

11:55 PM – LUNCH (50 minutes)

12:45 PM Colonial Waterbird Management & Monitoring -- Ruth Boettcher - session lead

- 12:45-1:00 Yvan Stage -Atlas of breeding sites for waterbirds in the northern Gulf of Mexico: A new tool to facilitate the management and conservation of waterbirds along coastal northern Gulf of Mexico
- 1:00-1:15 Ruth Boettcher Urban seabird colonies: are they a source or sink?





1:15-1:30	Joan Walsh - Draft results of conservation and climate adaptation planning at Great Gull Island, NY		
1:30-1:40	Section Q&A + Discussion		
1:40 PM <i>At-so</i> 1:40-1:55	ea Surveys – J. Christopher Haney - session lead J. Christopher Haney - Vessel surveys and seabird restoration in the Gulf of Mexico		
1:55-2:10	Greg Forcey - Interannual variation in bird abundance at Virginia offshore wind turbines		
2:10-2:20	Section Q&A + Discussion		
2:20 PM – BR	EAK (10 minutes)		
2:30 PM Offs 2:30-2:45	Shore Wind Science & Mitigation – Kate Williams - session lead Kate Williams - Stakeholder engagement and ongoing research efforts to inform our understanding of the effects of offshore wind energy development on marine birds		
2:45-3:00	Julia Gulka - A review of mitigation options for birds and bats at offshore wind facilities		
3:00-3:15	Stephanie Avery-Gomm - Framework for assessing the cumulative effects of offshore wind energy development and other pressures on aerofauna in Atlantic Canada		
3:15-3:30	Holly Goyert - SCRAM 2: Modeling the movements of listed shorebird and seabird species to estimate collision risk with offshore wind turbines		
3:30-3:50	Section Q&A + Discussion		
3:50 PM Tracking Studies, Part 1 – Juliet Lamb - session lead 3:50-4:05 Peter Paton - Breeding and post-breeding movements of Great Black-Backed Gulls in southern New England			
4:05-4:20	Kate Goodenough - A first look at local foraging movements of Royal Terns (<i>Thalasseus maximus</i>) at a breeding colony in North Carolina using GPS telemetry		
4:20-4:35	Juliet Lamb - Habitat use of Northern Gannets during wintering and migration across a developing wind energy seascape		
4:35-4:50	Meagan Dalton - Differential foraging effort of chick-rearing Atlantic puffins and razorbills across years of varying prey abundance in coastal Newfoundland		
4:50-5:10	Section Q&A + Discussion		
5:10 PM - ENI	5:10 PM - END		





Day 3 - December 12: General Presentations (cont.) & Roseate Tern (ROST) Recovery Group Session

MEETING LINK (TEAMS) - DAY 3 General Presentations & ROST Recovery Group Sessions

All times Eastern. See last page for helpful hints navigating Microsoft Teams

8:30 AM Intro/Housekeeping (10 min)

8:40 AM Track 8:40-8:55	King Studies, Part 2 (Common & Roseate Terns) – Keenan Yakola - session lead Keenan Yakola - GPS tracking of Roseate Terns from New England to Brazil
8:55-9:10	Pam Loring - Tracking Movements of terns that use New England staging sites
9:10-9:25	John Herbert - Winter GPS Tagging of Roseate Terns in Northeast Brazil
9:25-9:40	Elizabeth Craig - Evaluating effects of attaching GPS tags using leg-loop harnesses on common and roseate tern reproductive success and provisioning behavior in the Northwest Atlantic
9:40-11:00	Discussion

11:00 AM BREAK (10 minutes)

11:10 AM Roseate Tern Colony Updates

Europe

11:10 UK and Ireland (Rebekah Coquet Warden, Steve Newton, 10 min)

Florida

11:20 Florida (Ricardo Zombrano, 5 min)

Caribbean

- 11:25 US Virgin Islands offshore Cays (Victoria Beasley, 5 min)
- 11:30 Puerto Rico (5 min)

Northwest Atlantic

- 11:35 Introduction to Rachel Stevens, ESA POC for Roseate Tern All Colony Update (Rachel Stevens, 15 min)
- 11:50 Atlantic Canada (North Brother Island, Nova Scotia; Shawn Craik, 5 min)
- 11:55 Maine Coastal Islands (5 min)
- 12:00 New Hampshire (Liz Craig, 5 min)
- 12:05 Buzzards Bay, MA (Carolyn Mostello, 5 min)
- 12:10 Monomoy, MA (Eileen McGourty, 5 min)
- 12:15 Martha's Vineyard, MA (Jamie Infanti, 5 min)
- 12:20 Connecticut (Kris Vagos, 5 min)
- 12:25 New York (GGI) (Margaret Rubega, 5 min)
- 12:30-12:50 Questions for Colony Managers & Discussion (20 min)

12:50 AM LUNCH (50 min)

1:40 PM Roseate Tern - Colony Management & Monitoring Studies

1:40-1:55	Cindy T Barreto – Update: Whose nest is this? ROST and COTE eggs are not reliably
	distinguished by egg shape

1:55-2:10 Jessica Espinosa – Can nesting in boxes mitigate nest site loss due to sea level rise for endangered Northern Atlantic roseate terns?





2:10-2:30 Discussion led by Kris Vagos

2:30 PM USGS Bird Banding Lab & Banding Guidance

2:30-2:55 Presentation & Discussion – Jennifer McKay – Bird Banding Laboratory Myths,
Misconceptions, Dos, Don'ts, and Recent Changes & Bird Banding Laboratory Submitted
ROST Data: An Update

2:55 PM BREAK (10 min)

3:05 PM Roseate Tern - Non-Breeding Studies

3:05-3:20	Jeff Spendelow – We've fledged! Now where do we go and when?
3:20-3:35	Rafael Ângelo Revorêdo – Reducing Tern Mortality with Power Line Markers in Brazil
3:35-3:55	Discussion led by John Herbert

3:55 PM RFI Habitat Use Map for Roseate Tern

3:55-4:15 Presentation & Discussion - Henry Woolley

4:15 PM Roseate Tern Recovery Planning General Discussion

4:45 PM Roseate Tern – Other Topics for Discussion

5:00 PM End





Technical Issues with Teams?:

Contact Joe Pinnetti (USFWS): joseph_pinnetti@fws.gov; (703) 258-3691

How to use Microsoft Teams:





